streda 29. apríla 2009

Javor

Nemá to nič so zápasom s Kanadou:-) Len sa chcem podeliť o radosť z javora, ktorý mi rastie na balkóne. S Miriam sme si na jar nazbierali zopár naklíčených semien rôznych stromov a teraz si ich pestujeme. No, zatiaľ s tým nie je žiadna robota - rastie to samo:-) Takto vyzerá asi jeden a pol mesačný javor:


Číslovanie označuje, ako postupne rástli tie listy. Jednotky sú prvotiny, čo pokrčené vyliezli priamo z obalu semienka - teda z toho "vrtuľníka". Ostatné sa už vyvíjali normálne "nad zemou". Pripadá mi zaujímavé, ako sa každá dvojica nových listov stále viac a viac ponáša na to, čím by javorový list mal byť. Najčudnejší je ten pár 2 - to už vyrastalo pekne nad zemou, zo stonky, a predsa to nevyzerá ako normálne javorové listy.

A aby bola aj nejaká zábava, tak hádanka (ľahká):

Bol raz jeden záhradkár-nematematik, ktorý pestoval na balkóne štyri javory. Keď už boli dosť veľké, rozhodol sa, že ich presadí do záhradky. Mal však vyvinuté hlboké estetické cítenie, a tak sa rozhodol, že javory zasadí tak, aby vzdialenosť medzi každými dvoma javormi bola presne tri metre. Po dlhej chvíli dumania si však uvedomil, že ich tak rozmiestniť nevie. Vedeli by ste mu poradiť?

štvrtok 9. apríla 2009

Obálka sústavy priamok

Do odovzdania diplomovky ostávajú ešte asi 2 týždne. Toto je motivačné videjko (dosť nepresné:-) k jednému z problémov, ktorými sa s doc. Božekom zaoberáme:

streda 1. apríla 2009

Písanie ospravedlnenia

Na Tvorivom písaní máme povinnosť napísať si ospravedlnenie v prípade, že neprídeme na seminár. Toto ospravedlnenie sa potom akceptuje podľa toho, akú má úroveň štylistiky a celkovú úpravu. Dobrý systém, nie?

Ja som minulý piatok chýbal, tak ako ospravedlnenie odovzdávam toto video:



O "filozofický" výklad sa v prípade záujmu môžem podeliť v komentároch:-)

pošli na vybrali.sme.sk