piatok 29. januára 2010

Hello world!

Od nedele máme doma tabuľu. Zohnal nám ju náš dobrý priateľ Lukáš. Mám z toho veľkú radosť, lebo už dávno som si prial mať doma bielu tabuľu. Jedna kolegyňa dokonca zapochybovala, či som do školstva nešiel iba kvôli láske k tabuliam.

S túžbou zvýrazniť slávnostnosť vovedenia tabule do našej obývačky som vyhlásil, že prvé slová na našej tabuli musia patriť Lukášovi. Aby som nemusel s inauguráciou čakať do jeho najbližšej návštevy, poslal mi takúto inštrukciu (mimochodom napísanú na jeho domácu tabuľu):

streda 13. januára 2010

Dôkaz sporom

Pri dôkaze iracionality druhej odmocniny z 2 sme opäť narazili na dôkaz sporom. Kliknite na obrázok, aby sa vám komix zobrazil v plnom rozlíšení:

pondelok 4. januára 2010

Srnce a jelene

Dnes sme boli s Miriam na prechádzke z Koliby na Železnú. Pri pohľade na popisy jeleňa a srnca na tabuľke náučného chodníka, ktorý tadiaľ vedie, mi napadla takáto hádanka:

Priemerný dospelý jeleň váži zhruba 200 kg. Priemerný dospelý srnec váži zhruba 21 kg. To znamená, že jeleň je asi tak 9,5-krát ťažší ako srnec. Ak srnec je v kohútiku vysoký približne 70 cm, aký vysoký by mal byť v kohútiku jeleň (predpokladajme, že majú podobnú stavbu tela)? Keďže je 9,5-krát ťažší, mal by snáď merať až okolo 665 cm? Prečo to tak nie je?


Inak, texty na tabuliach tohto náučného chodníka obsahujú dosť veľa prehreškov proti pravidlám slovenského pravopisu (o angličtine pomlčme a oceňme, že to tam je aspoň ako-tak). Tak schválne, skúste nájsť hrubku v texte o Bocianovi čiernom: