pondelok 21. novembra 2011

Krájanie omelety

Môj oco robieva super omelety. Na jeho omeletách je matematicky zaujímavý spôsob krájania, ktorý asi pred 10-15 rokmi môj oco pri krájaní omeliet vymyslel (alebo nezávisle objavil, v prípade, že je takéto krájanie známe). Pokus o znázornenie:



Popíšem krájanie aj slovne. Najprv omeletu treba rozkrájať štyrmi rezmi vedenými cez stred omelety na 8 rovnakých častí. Potom treba každú osminku ešte rozrezať na 3 časti pomocou dvoch kolmíc tak, ako je znázornené na prvých dvoch obrázkoch (kliknite si na obrázok a pozrite si to zväčšené): najprv z priesečníka jedného z polomerov s okrajom omelety vedieme kolmicu na susedný polomer, a potom z päty tejto kolmice ďalšiu kolmicu naspäť na pôvodný polomer. Takto treba rozkrájať všetky osminky. A omeleta bude chutiť ako nikdy predtým.

Hádanka: V akom pomere sú obsahy troch typov geometrických útvarov, ktoré sa v tomto krájaní vyskytujú? (dva trojuholníky a jeden krivočiary trojuholník - jedna jeho "strana" je tvorená časťou obvodu omelety, všetky tri typy útvarov sú zvýraznené čiernou v treťom obrázku)

streda 16. novembra 2011

Lietanie na školskom dvore

Trvalo mi viac než rok, kým som po hroznej nehode konečne opravil svoje RC-lietadlo. A tak pridávam pár čerstvých fotiek jesennej Petržalky z perspektívy dráh vrán a bažantov (ktorých tu na okraji sídliska žije dosť.)

Dolnozemská:

Panónska:
Slávna čistička, každý, kto chodí po hrádzi o nej musí vedieť:



A na záver unikátne zábery na budovu, v ktorej trávim veľké množstvo času:


piatok 4. novembra 2011

Horiaca ruka

Minulý týždeň sme si na homeroome bezpečným spôsobom zapaľovali ruky. Teda, keby sme si naozaj zapaľovali ruky, asi by to nebolo bezpečné:-) Vyzeralo to takto (fotka je staršia, vznikla v lete, keď som to pilotne testoval na detskom tábore :-)



Ako možno vytvoriť takýto pekný efekt? To, čo na obrázku horí nie je ruka, ale plyn bután, ktorý sa bežne používa v zapaľovačoch. Najprv si do väčšej nádoby treba zarobiť trochu jarovej vody. Keď do jarovej vody vpustíte bután zo zapaľovača alebo z tlakovej nádobky na dopĺňanie butánu v zapaľovačoch, vytvoria sa bubliny. Tieto bubliny sú plné horľavého butánu. Keď si ich mokrou rukou zopár vezmete a zapálite, vznikne to, čo vidno na obrázku. Je dôležité, aby ruka bola mokrá. Voda má totiž dobrú tepelnú vodivosť aj veľkú tepelnú kapacitu - teplo z horenia bude preto absorbované hlavne filmom vody na ruke a koža sa zohreje len trochu, nemalo by to začať páliť.

Svojim študentom vždy zvýrazňujem, aby akékoľvek experimenty skúšali iba v bezpečnom prostredí, s ochrannými okuliarmi. Vždy treba začať "s malým množstvom", používať zdravý rozum a neskúšať veci, ktorých mechanizmu fungovania ani trochu nerozumieme.

Pekný víkend!