sobota 31. marca 2012

Hádanka pre deti

Nedávno mi priateľ Lukáš poslal takúto hádanku:


Trápil som sa s ňou vyše 20 minút, potom som to vzdal. Doma som hádanku ukázal manželke Miriam, ktorá ju vyriešila takmer okamžite. Takže k úvodnej vete o tom, koľko komu hádanku trvá vyriešiť pridajme ešte doplnenie: ľudia vzdelaní v oblasti vývinovej psychológie - do 20 sekúnd:-)

Každopádne, je to pekná hádanka, skúste si ju.

piatok 23. marca 2012

Roztrhnúť fľašu zvnútra

Toto sme dnes robili na triednickej hodine:



Krátke vysvetlenie: fľaša obsahovala koncentrovaný peroxid vodíka (okolo 400-500 ml). V hrdle fľaše viselo zhora otvorené papierové vrecúško s manganistanom draselným. Triggering mechanism - dlhý špagát, ktorý prevráti fľašu. Po premiešaní peroxidu s manganistanom sa vo fľaši začne exotermická paseka, pri ktorej sa uvoľní obrovské množstvo plynu (kyslíka) a pary. Keď tlak presiahne kritickú hodnotu, fľašu roztrhne.

Prečo to neskúšajte zopakovať: 1. môže sa stať, že namiesto roztrhnutia fľaše vystrelí štupeľ. Ten môže niekoho trafiť. Zároveň sa z tej pretlakovanej fľaše bez štupľa náhle stane neriadená raketa (na reaktívny pohon), ktorá za seba chŕli chemikálie. 2. Ešte horší scenár by nastal, keby sa vo fľaši nevybudoval dostatočný tlak na jej roztrhnutie. V takejto situácii by sa pokus skončil natlakovanou fľašou s horúcimi chemikáliami a nezodpovedanou otázkou: čo teraz s tým? 3. Najhoršie by bolo, keby sa chemikálie vo fľaši omylom premiešali ešte pri manipulácii s fľašou.
Určite tento experiment neskúšajte zopakovať bez vedenia dospelého človeka, s potrebnými skúsenosťami!

streda 14. marca 2012

Fulghum's fallacy

Niekto práve trikrát po sebe hodil bežnou mincou a zakaždým padla hlava. Máte silné nutkanie uveriť, že teraz je pravdepodobnosť padnutia znaku o niečo vyššia ako 50%?

Už 15-krát ste hodili kockou a ešte stále nepadla šestka. Je pravdepodobnosť, že šestka padne pri najbližšom hode o niečo väčšia než jedna šestina?

Na slovenských cestách sa udeje zhruba 300 dopravných nehôd za týždeň. Tento týždeň ich podľa údajov polície bolo zatiaľ len necelých 150. Bude v najbližších dňoch cestovanie autom o čosi nebezpečnejšie ako zvyčajne?

Ak ste na všetky otázky odpovedali záporne, tak zrejme nebudete mať problém s tzv. Gambler's Fallacy. To ale patríte medzi výnimky:-) K tejto téme ma dnes priviedlo čítanie krátkeho textu od Huntera S. Fulghuma (syn toho, čo sa v materskej škôle naučil všetko, čo skutočne potrebuje v živote vedieť). Fulghum rozpráva príbeh o tom, ako ich novonarodený syn Max musel podstúpiť vážnu a nebezpečnú operáciu, kvôli vrodenej chybe na srdci. Takto prežíval čakanie, kým dieťa operovali:

"Několik hodin jsme strávili v čekárně na chirurgii. Seděli jsme tam v zápachu nemytých těl několika desítek podobně čekajících lidí. Všichni se trápili a báli o své děti. Někteří při odchodu plakali, protože operace nedopadla dobře. V den Maxovy operace zemřeli dvě operované děti. Pořád jsem si říkal, že Maxovy šance se zvětšují tím, že některé děti je mají naopak malé. Ješte několik měsícu jsem pak z toho měl výčitky svědomí."

Úmrtiami iných detí sa Maxove šance na prežitie nezvyšovali, výčitky svedomia boli zbytočné. Aj toto je ukážka Gambler's Fallacy - napriek tomu, že Maxovým rodičom táto úvaha pomohla lepšie niesť ťažkú situáciu, v ktorej boli.