štvrtok 31. mája 2012

Mince a šachovnica

Hádanku z minulého týždňa mi Dano N. opätoval ešte drsnejšou hádankou s mincami a šachovnicou:

Vovedú vás do miestnosti, v ktorej je stôl. Na stole leží šachovnica. Na každom políčku šachovnice je minca. Mince môžu byť otočené hlavou alebo znakom nahor, pred vstupom do miestnosti ale toto rozloženie nepoznáte. Chlapík v miestnosti vám prstom ukáže na jednu mincu. Vy následne musíte otočiť ľubovoľnú mincu na šachovnici (jedinú).

Potom vás z miestnosti odvedú preč a vovedú do miestnosti vášho kamaráta. Jeho úlohou je určiť, na ktorú mincu vám predtým ukázal chlapík. Otázkou je, akú stratégiu si s vaším kamarátom máte dohodnúť, aby bol túto úlohu schopný splniť?

Poznámka: Riešenie má byť opäť algoritmické, nie "fyzikálno-trikovo-empirické". Mince sú proste nuly a jednotky na políčkach šachovnice.

piatok 25. mája 2012

Mince na stole

O tom, že ETH je mimoriadne podnetné prostredie svedčí aj kvalita hádaniek, ktoré mi občas odtiaľ posiela môj neraz citovaný priateľ Rišo:

So zakrytými očami vás vovedú do miestnosti, v ktorej sú dva stoly. Na jednom z nich sú rozsypané mince, druhý je prázdny. Dostanete informáciu, koľko mincí je otočených hlavou hore. Mince môžete otáčať a tiež prekladať ich z jedného stola na druhý. Vašou úlohou je zabezpečiť, aby na oboch stoloch bol rovnaký počet mincí, ktoré sú otočené hlavou hore. Ako sa to dá docieliť?

Už len doplním, že je to algoritmická hádanka, mince si môžete predstaviť ako nuly a jednotky. Nie je cieľom hľadať empirické riešenia typu "nahmatám ako vyzerá hlava a ako znak", alebo "hodím všetky mince na zem":-)

piatok 11. mája 2012

ŠKODA Favorit 135L

Rozhodli sme sa vzdať poctu nášmu milému autu, a tak sme natočili toto krátke video. Obyčajne takéto veci nerobím, ale tieto gumy už sú zodraté a idem ich práve vymeniť za nové:-)