piatok 12. októbra 2012

A normal floorball game

Minulý piatok som strávil s mojou triedou Noc v škole. Nejako takto sme sa bavili okolo pol štvrtej v telocvični:


utorok 9. októbra 2012

Rýchle logické chuťovky II.

Pridávam ďalšiu hádanku zo sľúbenej série. Pozrite si najprv prvú, ak ste ju ešte neriešili.

Tento raz je úloha veľmi podobná. Opäť stretnete na ulici jedného z našich troch bratov. Zmeňme ale podmienku - Janko a Jurko nech sú pravdovravní, Vilko nech je luhár. A vy znova chcete vedieť, či je ten, ktorého ste stretli, Janko. Akú jedinú, najviac trojslovnú, otázku mu treba položiť?


streda 3. októbra 2012

Rýchlosť vzduchu?

Desivo často popletiem slová vzduch a zvuk. Najmä teda, ak rozprávam o rýchlosti šírenia zvuku vo vzduchu. Tieto dve slová sa vždy kruto pohrajú s mojím mozgom a jazykom. Je to asi môj najčastejší brept... ten vzduch mi tam vždy nejako prekĺzne a tak rozprávam o lietadlách letiacich rýchlejšie ako je rýchlosť šírenia sa vzduchu...

S akou radosťou som dnes naďabil na infografiku na portáli sme.sk, pripájam screenshot a linku:


Ak vám na sme.sk chýba dátum, tak doplním, že ten najväčší Felixov zoskok by sa mal uskutočniť 8. októbra, naživo sa bude dať sledovať cez RedBullovú stránku.

Držme Rakúšanovi palce, keď bude prekonávať rýchlosť vzduchu!

Poznámka 20. október: Veľmi sa mi páči, ako Baumgartnerovo prekonanie rýchlosti zvuku zobrazila Cynická obluda.

utorok 2. októbra 2012

Rýchle logické chuťovky I.

Cez leto sme si s Miriam čítali útlu knižku od nášho obľúbenca Raymonda Smullyana, 5000 BC and Other Philosophical Fantasies. Príjemná kolekcia sviežich myšlienok, ktorá okrem filozoficky ladených textov obsahuje aj pár matematických hádaniek. S prvákmi sa práve zaoberáme výrokovou logikou a tak zopár zo Smullyanovych hádaniek v najbližších dňoch zverejním. Ako zvyčajne, bez súhlasu autora, v dobrej viere, že by sa na mňa nehneval, ak by sa o tom dozvedel.

Žili raz traja bratia - Janko, Jurko a Vilko. Janko a Jurko sú zarytí klamári - každé tvrdenie, ktoré vyslovia, je nepravdivé. Viliam je zase vášnivý pravdovravec, nehovorí nikdy nič iné ako pravdivé výroky. Títo traja bratia sú výzorom dokonalé trojčatá, nedajú sa pohľadom rozlíšiť. V jedno pekné ráno stretnete jedného z nich na ulici a radi by ste vedeli, či to je Janko. Janko vám totiž dlží peniaze. Komplikácia je v tom, že dotyčnému neznámemu bratovi môžete položiť iba jednu otázku a to navyše takú, že sa na ňu bude dať odpovedať iba áno alebo nie. K tomu všetkému vaša otázka nesmie byť viac ako trojslovná. Čo sa treba spýtať a ako podľa odpovede budete vedieť, s kým máte tú česť?