pondelok 12. júla 2010

Zaokrúhľovanie

V rámci boja za zrovnoprávnenie iracionálnych čísel s racionálnymi občas strhávam body na písomke. Viem, že 0,02 bodu pri 4 bodovej úlohe nie je veľa, ale aspoň to udrie do očí viac ako keby som strhol 1 bod alebo pol bodu. Je to taká zbytočná strata, rovnako ako je zbytočná odchýlka výsledku 71,8 namiesto 72.


Takže. Milí študenti, do budúcnosti si zapamätajte, že 2 krát odmocnina z 3 je pekné číslo a jeho hodnota nie je 3,46. Dokonca sa nerovná ani 3,4641016151377545870548926830117. Je to iracionálne číslo, a jednoducho sa nedá napísať ako zlomok ani ako desatinné číslo (bolo by treba napísať nekonečne veľa cifier za desatinnou čiarkou, aby sme ho presne vystihli, pretože sa tam nič nezačne opakovať, má nekonečný neperiodický desatinný rozvoj). Najkrajšie, najpresnejšie a najvýstižnejšie ho zapíšete takto:


Pri tom si, v duchu môžete povedať, že je to niečo okolo 3,46. Človeku to dodá taký pocit bezpečia. Ale ak vás zaujíma presný výsledok, tak ostaňte pri odmocninách.

Ale samozrejme, ide o to, o čo nám ide :-) Niekedy je na mieste veľká presnosť, napríklad už len preto, že sa snažíme pochopiť princíp práce s nejakým typom výrazov, alebo keď niekto konštruuje nejakú presnú súčiastočku... ale keď len tak zhruba počítame nejakú vec v bežnom živote - napríklad ja úplne bežne nahrádzam hodnotu čísla jeho biblickou aproximáciou = 3.

2 komentáre:

kuko povedal(a)...

hej hej... napisat ze a je priblizne 3.46 je ok; vyrok "a sa rovna 3.46" je nepravdivy (nie priblizne pravdivy)

ja som doucoval jedno dievca, ktore "dokazalo", ze nejaky vzorec neplati "vdaka" iracionalnym cislam, kalkulacke(!) a zaokruhlovaniu... ano, aj samotne kalkulacky zaokruhluju;
nech to sluzi ako odstrasujuci priklad :) pekne prazniny setkym

Charon ME povedal(a)...

co by na to povedal ujo Jaray?