nedeľa 26. septembra 2010

Tri ľahké hádanky s bicyklami

Pár hádaniek o bicykloch. Prvé dve sú voľne prerozprávané z knihy The Moscow Puzzles. Tretia je odhadovka, cieľom je nájsť rádovo presný odhad.

Hádanka č.1: "Cestou z práce dostal cyklista v dvoch tretinách svojej cesty defekt. Zvyšok cesty bicykel tlačil. Kráčaním strávil dvakrát toľko času ako na bicykli. Koľkokrát rýchlejšie bicykloval ako kráčal?"

Hádanka č.2: "Adam a Braňo sa vydali na bicyklový výlet. Adam dostal po chvíli defekt. Keď ho opravil, zavolal Braňovi, ktorý medzitým pokračoval ďalej. Kamaráti po chvíli telefonovania vykoumali, že Adam má prejdenú ešte len polovicu z toho, čo Braňovi ostáva do konca, pričom Braňovi do konca cesty ostáva už iba polovica toho, čo už doteraz prešiel. Koľkokrát rýchlejšie ako Braňo bude musieť Adam bicyklovať, ak chce, aby dorazili do cieľa naraz? Má šancu Braňa dobehnúť?"

Hádanka č.3: "Koľko otáčiek musí spraviť koleso bicykla, aby sa z pneumatiky zodrala jedna atómová vrstva materiálu?"

Špeciálna ponuka pre študentov z bilgymu: Ak sa vám podarí napísať presvedčivý odhad tretieho príkladu skôr ako to vyrieši niekto iný, máte u mňa liter chladenej kofoly!

4 komentáre:

Jano Horváth povedal(a)...

Nula, stačí trochu času. Čo by som dal za liter kofoly...

rasťo povedal(a)...

No Janko, v Amerike Kofolu asi tak lahko nezozenies. Ale zase tam maju Root beer! (Inak, tiez sa ti zda ze Root beer vonia trochu ako naftalinove gulicky, co sa kedysi zvykli davat do skrin ku starym kabatom proti moliam?)

Jano Horváth povedal(a)...

Tak to teda ze nezozeniem... Iba ze by mi niekto nejaku postou poslal ;) Root Beer mi vonkoncom nechuti, a mas pravdu smrdi ako naftalinove gulicky.

Nieje ta odpoved spravna?

rasťo povedal(a)...

Nooo, mne islo o taku zjednodusenu predstavu - jazdou na bicykli sa opotrebuvaju pneumatiky. Po mnohych kilometroch sa zoderu uplne. A otazka je, ze po kolkych otoceniach kolesa sa zoderie ta jedna atomova vrstva vplyvom toho trenia kolesa o asfalt. Teda nejde mi teraz o ine formy opotrebenia iba tie sposobene jazdou.