piatok 4. novembra 2011

Horiaca ruka

Minulý týždeň sme si na homeroome bezpečným spôsobom zapaľovali ruky. Teda, keby sme si naozaj zapaľovali ruky, asi by to nebolo bezpečné:-) Vyzeralo to takto (fotka je staršia, vznikla v lete, keď som to pilotne testoval na detskom tábore :-)



Ako možno vytvoriť takýto pekný efekt? To, čo na obrázku horí nie je ruka, ale plyn bután, ktorý sa bežne používa v zapaľovačoch. Najprv si do väčšej nádoby treba zarobiť trochu jarovej vody. Keď do jarovej vody vpustíte bután zo zapaľovača alebo z tlakovej nádobky na dopĺňanie butánu v zapaľovačoch, vytvoria sa bubliny. Tieto bubliny sú plné horľavého butánu. Keď si ich mokrou rukou zopár vezmete a zapálite, vznikne to, čo vidno na obrázku. Je dôležité, aby ruka bola mokrá. Voda má totiž dobrú tepelnú vodivosť aj veľkú tepelnú kapacitu - teplo z horenia bude preto absorbované hlavne filmom vody na ruke a koža sa zohreje len trochu, nemalo by to začať páliť.

Svojim študentom vždy zvýrazňujem, aby akékoľvek experimenty skúšali iba v bezpečnom prostredí, s ochrannými okuliarmi. Vždy treba začať "s malým množstvom", používať zdravý rozum a neskúšať veci, ktorých mechanizmu fungovania ani trochu nerozumieme.

Pekný víkend!

2 komentáre:

risko povedal(a)...

dobra strategia -- napisat upozornenie mensim fontom -- reklamne agentury a televizne sutaze nas naucili takyto text citat omnoho pozornejsie ;)

Janči povedal(a)...

Volali z Rammsteinu, ze si tu v Bratislave zabudli hlavneho pyrotechnika!