štvrtok 31. mája 2012

Mince a šachovnica

Hádanku z minulého týždňa mi Dano N. opätoval ešte drsnejšou hádankou s mincami a šachovnicou:

Vovedú vás do miestnosti, v ktorej je stôl. Na stole leží šachovnica. Na každom políčku šachovnice je minca. Mince môžu byť otočené hlavou alebo znakom nahor, pred vstupom do miestnosti ale toto rozloženie nepoznáte. Chlapík v miestnosti vám prstom ukáže na jednu mincu. Vy následne musíte otočiť ľubovoľnú mincu na šachovnici (jedinú).

Potom vás z miestnosti odvedú preč a vovedú do miestnosti vášho kamaráta. Jeho úlohou je určiť, na ktorú mincu vám predtým ukázal chlapík. Otázkou je, akú stratégiu si s vaším kamarátom máte dohodnúť, aby bol túto úlohu schopný splniť?

Poznámka: Riešenie má byť opäť algoritmické, nie "fyzikálno-trikovo-empirické". Mince sú proste nuly a jednotky na políčkach šachovnice.

3 komentáre:

rasťo povedal(a)...

Len doplním, že Dano mi v mejli doplnil zdroj, odkiaľ túto hádanku má.

Janči povedal(a)...

Ja mam radsej jednoduchsie hadanky, aj typu "aha", ako aj ta predosla s mincami.

Tiez mam rad tzv. jednohubky, nad ktorymi sa clovek na sekundu zamysli a nemusi sa prilis trapit. Uvadzam aj tri priklady, dva mi napadli vo vlaku a jeden v MHD.

1. Dokaz ze v kazdom momente existuje na zemi miesto, kde neexistuje tien konvexnych budov.
2. Priemer triedy v nejakom predmete je 1,8. Po prichode noveho ziaka, ktory dostane znamku 3, aky je novy priemer? Co potrebujeme, aby sme ho vypocitali?
3. MHD malo reklamu na IKEA zrkadlo, s textom, citujem "39,99 percento opatovanych usmevov (a tiez cena v eurach)". Preco ide tato reklama proti sebe?

Janči povedal(a)...

Oprava 1, na Zemi samozrejme.