pondelok 31. decembra 2012

Hádanka na dnes

Teraz je jeden zo vzácnych okamihov, kedy si riešenie nasledujúcej hádanky môžete sami úplne legálne overiť.

Zhrniem otázku - čo sa stane, ak raketu z ohňostroja ukotvíte pár-metrovým špagátom k zemi. Akú dráhu popíše predtým, než vybuchne? Skúste si spraviť mentálny experiment a ak máte pre podobné veci podobný zápal a lásku ako ja, tak si výsledok následne prakticky overte :-)

5 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

Nuž, vzhľadom na to, že raketa má viac menej konštantný ťah, bude až do vyčerpania paliva naťahovať špagát s memšími odhýlkami nahor (bude kolísať ako ručička voltmetra), bo vyčerpaní sa nakloní na bok a spadne. Et est :)

rasťo povedal(a)...

Urcite je pravda, ze ta raketa do vybuchnutia zostane v polguli s polomerom dlzky spagata a stredom v mieste ukotvenia spagata na zemi.

Ale ci sa bude kyvat ako rucicka voltmetra, alebo sa bude skor tocit po spiralach na povrchu polgule, alebo tocit po nejakej kruznici na povrchu polgule, alebo bude v ramci tejto polgule divne poletovat a nejak sa na hranici divotvorne otacat, to by som az do vyskusania s istotou nevedel povedat :-) Kazdopadne, chystam sa dnes overit, potom postnem video alebo aspon koment.

rasťo povedal(a)...

Tak sme to skusili, zial v 2 pripadoch z troch sa raketa odtrhla, asi som mal skrehnute prsty, ked som ju uvazoval, alebo v tom chaose prehorelo lanko. Kazdopadne, jeden pokus vysiel a vyzera to prekvapivo:

Raketa vystartovala pekne nahor, v momente ked nou pri napnuti spagata trhlo sa otocila a letela smerom na zem. Po naraze na zem sa uz iba chvilu plazila k okraju pologule urcenej spagatikom a potom vybuchla.

Takto to vyzeralo.

Bonusova otazka inspirovana miskopovym komentom: kedy mala raketa najvacsi tah?

Miskopo povedal(a)...

To som teda nečakal (predtým známy ako Miskopo :) )
Kde bola uviazaná? Na tej paličke, alebo vyššie?
Urobil som menšiu videoanalýzu letu rakety, je veľmi nepresná, ale vychádza mi z nej, že ťah bol najväčší po zmene smeru späť k zemi.
Tu je graf, jednotky si nevšímajte, nemal som kalibračný rozsah.
Graf

Anonymný povedal(a)...

som robot ._.