pondelok 10. decembra 2012

Hračka pre Agátku

Pred pár dňami som našej malej vyrobil jednoduchú hračku - zlepením dvoch drevených krúžkov. Hračka je inšpirovaná Montessori pedagogikou a 4-5 mesačný drobec si na nej nacvičuje podávanie predmetu z jednej ruky do druhej.


Aké prekvapenie som zažil, keď som na druhý deň úplnou náhodou narazil na youtube na video ku knižke How round is your circle. V knihe sa spomínajú aj práve takéto "slotted discs". Keď Agátke padli na zem, všimli sme si, že kotúľanie týchto krúžkov je dosť nezvyčajné a pekné (video). No a ako sa dá dozvedieť z How round is your circle - pri správnom umiestnení dvoch krúžkov má kotúľajúci sa objekt pozoruhodnú vlastnosť - ťažisko objektu sa pohybuje v konštantnej výške nad zemou.

5 komentárov:

Radoslav Harman povedal(a)...

Pekné! Aj to video je super; zaujala ma tam predovšetkým pekná demonštrácia toho, že existujú telesá s konštantnou šírkou, iné ako guľa.

Inak, nevedel som, že aj Tvoja dcérka sa volá Agátka :)

katarina povedal(a)...

ahoj rasťo, píše katka dorková - rodili sme spolu s miriam naraz, mama cypriána :) mylsim, že vieš... uplne nahodou som naďabila na tvoj blog - cez stranku mojej kamaratky katky kaločajovej dnes už grigarovej. mas tam tie interlocking discs od montessori. už vyše týždna sa ich snažim vyrobiť (ako najradšej by som bola keby že mi ich vyorbi manžel ale no čo už :) prosim z čoho si ich vyrobil? vyzera to ako nejake korkove vrchnaky?? dakujem !

katarina povedal(a)...

nepozorne čitam... tie krúžky si vyrobil z DREVA samozrejme. prosim kde take drievka zoženiem? este raz diky

rasťo povedal(a)...

@Rado: Hrozne dlho sme zvazovali, ake meno dame... Agatu sme nakoniec vybrali preto, lebo ma prirodny zvuk a zaroven neznie vystredne, ale ani prilis obycajne. Vy mate doma tiez Agatku, ze? Tvoja Agata a este hovorkyna dopravneho podniku Bratislava, Agata Stanekova, su jedine dve ine zijuce Agaty, ktore poznam :-)

A inak o objektoch s konstantnou sirkou som sa myslim prvykrat dopocul prave z Tvojho blogu.

@Katka: Je to paradoxne, ale v dnesnych casoch pokrocilych technologii je velmi tazke zohnat surove jednoduche materialy. Tieto drevene kruzky som kupil v rosnicke v Kopcanoch, na uplnom kraji Petrzalky, ale nie je to presne to, co som chcel. Neviem, kde by sa dala zohnat uplne obycajna gulatina z ktorej by to slo napilit. Mozem sa Ti cez Miriam ozvat, ked zozeniem nieco lepsie.

katarina povedal(a)...

diky, pozdravujem vas ! zajtra idem objednat nejake materialy cez net a objednam si aj kružky. ak dovtedy nezoženieš lepsie držim dva pre agatku :) objednavam tam aj drevene rings tak aj ten budete mat u mna:) toto su tie kružky/kotúče : http://www.opitec.sk/kreativne-materialy/bukove-kolesa-60-x-10-mm-vyvrt-4-mm-10-ks/