streda 15. júna 2016

Západ Slnka - hádanka a riešenie

Dá sa predĺžiť zážitok zo zapadajúceho Slnka vylezením na vysoký objekt? A kedy by zapadlo Slnko, ak by sa svetlo šírilo nekonečnou rýchlosťou?

Hádanka s trochu dlhším filozofickým :-) úvodom:



A riešenie (pozrite, až keď si budete chcieť overiť to svoje!). Tentoraz aj s mierne adrenalínovou footage, natočenou na majestátnom 115 metrovom, ktorý dominuje bratislavskej Petržalke:

6 komentárov:

Anonymný povedal(a)...

zapad slnka je zle

rasťo povedal(a)...

Čo presne je zle? Napíš konkrétne, takto Tvoja "veta" zatiaľ nedáva celkom zmysel.

Anonymný povedal(a)...

ak dnes zapadne slnko povedzme o 20.00, potom sa zmeni rychlost svetla na nekonecnu, tak nasledujuci den slnko zapadne o 19.52 (nepocitajuc ine vplyvy...), tvoje tvrdenie v "rieseni", ze zapad a vychod slnka sposobuje rotacia Zeme, je svata pravda, takisto, ze nezavisi od rychlosti fotonov, ale tu ide o zmenu rychlosti fotonov pri konstantnej vzdialenosti zdroja a ciela a ta zmena z c = 300 000 km/s na c = nekonecno sposobi skorsi zapad ....

rasťo povedal(a)...

:)

Skús si to predstaviť opačne - čo keby sem svetlo zo Slnka putovalo nie 8 minút, ale 3 týždne, 2 hodiny a 3 minúty :). Zmenilo by sa niečo na čase zapadania Slnka? Nezmenilo by sa nič. Slnko sa nehýbe, iba "vyrába" niečo ako prúd svetla, do ktorého sa v konkrétnej pozícii na povrchu Zeme natáčaš. Pri východe Slnka Ti je jedno, či na Teba dopadá fotón, čo cestoval z povrchu Slnka minútu, 8 minút, pol roka alebo tisícročie. Východ/západ by nastal úplne v tom istom čase. Veď skús si to nakresliť alebo o tom niekoho presvedčiť, vtedy si to najlepšie premyslíš.

Inak aha, aj iní ľudia sa s tým už trápili:
https://www.physicsforums.com/threads/a-question-about-speed-of-light-and-sunrise-time.566224/

Nech sa darí.
r.

Anonymný povedal(a)...

otazka: nachadza sa slnko na oblohe tam, kde nam ho projektuje do oka dopadnuvsi foton?

rasťo povedal(a)...

Odmysliac všeliaké optické javy, ktoré to trochu zamotávajú (ohýbanie svetla v atmosfére, keď už je Slnko naozaj blízko obzoru a závislosť ohybu/lomu svetla od jeho rýchlosti...):

áno, "Slnko je tam, kde ho vidíš". Ak som dobre pochopil, ako myslíš otázku - ak by si zo Zeme zasvietil super laserom s nekonečne rýchlymi fotónmi smerom na Slnko, tak ak chceš tým laserom Slnko trafiť, treba mieriť presne tam, kde Slnko na oblohe práve vidíš. Nie tam, kde budeš vidieť Slnko o osem minút.