streda 27. mája 2009

Labutie hniezdo

Len pripájam krátke video našej labute a detail hniezda. Chúďa labuť vyzerá dosť vyhladnuto. Prekvapivo nemá nablízku nijakého labutiaka, ktorý by strážil teritórium, nosil jedlo alebo ju vystriedal v hniezde...



Takto vyzerá pravé labutie hniezdo:

sobota 23. mája 2009

Labutie hniezdo a spevavé žaby

S Miriam sme nedávno objavili krásne labutie hniezdo. Neviem teda, či je nejako obzlášť krásne, ale je to prvé labutie hniezdo, ktoré som videl. Zašiel som ho dnes teda odfotiť. Dočítal som sa potom na wikipédii o labutiach pekné veci - napríklad, že tento živočíšny druh žije v monogamných pároch. Teda aspoň prevažne - najčastejšie rozvody nastávajú po zlyhaní pri budovaní hniezda.

Keď už som z tohto pekného miesta odchádzal, zbadal som na hladine stojacej vody žabu. Vydávala pekné zvuky, tak som to začal nahrávať. Po chvíli sa k nej pridali ďaľšie, až z toho vznikol úplný koncert. Asi desať žiab sa ozývalo z rôznych strán, plávalo a skákalo vo vode... proste nádhera. Nakoniec tam bol celkom slušný hurhaj. Odporúčam si to vypočuť (naživo to znelo výraznejšie a prenikavejšie):



Nakoniec pridávam ešte jednu detailnú fotku toho labutieho hniezda. Inak, nezdá sa vám, že tá labuť sedí v hniezde nejako neskoro - však už je pomaly koniec mája? Nikde som nevedel nájsť nejakú informáciu o tom, kedy sa rodia malé "labutiatka". Neviete niekto náhodou?

sobota 16. mája 2009

Svadobné oznámenie

Milí priatelia, 27. júna budeme mať s Miriam svadbu. Tak vám to s radosťou oznamujeme:-)

Kliknutím na obrázok sa dostanete na naše oznamkové video na youtube. Alebo si kliknite na našu "svadobnú stránku".

štvrtok 7. mája 2009

Pohni svalmi!

Väčšina hádaniek, ktoré zverejňujem na tomto blogu sa týka jednoduchej matematiky, logiky alebo sedliackeho umu. Na vyriešenie väčšinou treba aspoň trochu pohnúť rozumom. Dnes som sa rozhodol odhaliť svoju pravú tvár - ako vidno z fotografie, som skutočne muskulárny typ:-) Preto sa dnešná hádanka bude týkať svalov a sily.


Vlastne ide skôr o trik ako o hádanku. Ak poznáte nejakého (naozajstného) svalnáča, alebo niekoho, kto si to aspoň o sebe myslí, skúste mu dať takúto ponuku:

V polovici metrového špagáta uviažem za hrdlo litrovú kofolu. Ty chytíš špagát na koncoch a budeš sa ho snažiť napnúť. Ak sa ti podarí špagát úplne vystrieť (tak, aby uhol medzi dvoma polovicami špagátu bol 180°), kofola bude tvoja.

Samozrejme, nepodarí sa to nikomu. Ak nájdete naozaj veľkého siláka, možno roztrhne špagát, alebo praskne hrdlo fľaše, ale špagát vystrieť určite nedokáže. Vedeli by ste vysvetliť prečo? Alebo pohnite svalmi a presvedčte ma, že sa mýlim :-)

utorok 5. mája 2009

Hokejoví komentátori

Rozhlasoví športoví komentátori podávajú senzačný výkon. Mám podozrenie, že keby som mal hokej pozerať v telke, už by ma asi veľmi nebavil. Ale rozhlasoví komentátori robia z hokeja naozaj skvelý zážitok. Takmer niet, čo vylepšovať. Možno už len vynechať pár nádychov a zrýchliť:

myslím, že pán Jarkovský
myslím, že pán Čunderlík

(inak, páči sa mi kombinácia hráčov Sekera - Smrek :-)

sobota 2. mája 2009

Matematické obzory, Gauss a Kofola

Asi pred rokom som si vzal z matfyzu zopár vyhodených čísel Matematických obzorov, ktoré sa núkali na parapete na Akvarijnej (to je geografický názov, označuje jednu frekventovanú chodbu na matfyze; ľudia sem občas vyložia staré knihy alebo časopisy). Začal som ich čítať až nedávno a prekvapilo ma, aký je to skvelý časopis. Obsahuje stredne dlhé články z rôznych oblastí matematiky. Súčasné myšlienky, ale aj klasické témy geometrie, diferenciálneho počtu, štatistiky... len podané "ľudskejšou" rečou. Ale nie zas tak ako Pod lampou... proste je to fantastické čítanie pre ľudí, ktorých baví matematika. Ja ako študent matematiky si pochvaľujem:-)


Na konci každého čísla sa nacházda rubrika "Úlohy pre prácu matematických krúžkov". Dnes teda budem jednu takúto úlohu citovať. Vraj sa jej riešením kedysi zaoberal aj slávny Gauss. Ak tento skvelý fakt nerobí úlohu pre Vás zaujímavou, pridávam ešte jednu atraktívnu ponuku: Kto príklad vyrieši skôr ako Feďo, tomu darujem pollitrovú Kofolu:-)

Jeden človek mal súpravu závaží 1g, 2g, 3g, ..., 100g. Raz však stratil závažie 43g. Je možné zvyšné závažia rozdeliť na 3 rovnako ťažké kôpky s rovnakým počtom závaží? Ak áno, ako?

PS: Ak náhodou máte nejaké Matematické obzory, ktoré by ste chceli vyhodiť, alebo máte nimi podopretý kývajúci sa stolík, rád si ich od Vás vezmem a pod stolík zabezpečím adekvátnu náhradu:-)