streda 14. marca 2012

Fulghum's fallacy

Niekto práve trikrát po sebe hodil bežnou mincou a zakaždým padla hlava. Máte silné nutkanie uveriť, že teraz je pravdepodobnosť padnutia znaku o niečo vyššia ako 50%?

Už 15-krát ste hodili kockou a ešte stále nepadla šestka. Je pravdepodobnosť, že šestka padne pri najbližšom hode o niečo väčšia než jedna šestina?

Na slovenských cestách sa udeje zhruba 300 dopravných nehôd za týždeň. Tento týždeň ich podľa údajov polície bolo zatiaľ len necelých 150. Bude v najbližších dňoch cestovanie autom o čosi nebezpečnejšie ako zvyčajne?

Ak ste na všetky otázky odpovedali záporne, tak zrejme nebudete mať problém s tzv. Gambler's Fallacy. To ale patríte medzi výnimky:-) K tejto téme ma dnes priviedlo čítanie krátkeho textu od Huntera S. Fulghuma (syn toho, čo sa v materskej škôle naučil všetko, čo skutočne potrebuje v živote vedieť). Fulghum rozpráva príbeh o tom, ako ich novonarodený syn Max musel podstúpiť vážnu a nebezpečnú operáciu, kvôli vrodenej chybe na srdci. Takto prežíval čakanie, kým dieťa operovali:

"Několik hodin jsme strávili v čekárně na chirurgii. Seděli jsme tam v zápachu nemytých těl několika desítek podobně čekajících lidí. Všichni se trápili a báli o své děti. Někteří při odchodu plakali, protože operace nedopadla dobře. V den Maxovy operace zemřeli dvě operované děti. Pořád jsem si říkal, že Maxovy šance se zvětšují tím, že některé děti je mají naopak malé. Ješte několik měsícu jsem pak z toho měl výčitky svědomí."

Úmrtiami iných detí sa Maxove šance na prežitie nezvyšovali, výčitky svedomia boli zbytočné. Aj toto je ukážka Gambler's Fallacy - napriek tomu, že Maxovým rodičom táto úvaha pomohla lepšie niesť ťažkú situáciu, v ktorej boli.

3 komentáre:

Janči povedal(a)...

Moj brat hral s kamaratmi jednu hru po nete. Mal hrdinu, ktory pri kazdom kuzle mal 40% sancu, ze spravi tzv. multicast, teda ze to iste kuzlo zakuzli na viac nepriatelov nez jedneho.

Ked ho zakuzlil, vzdy mi hovori: "nema vyznam ho uz teraz znova kuzlit, lebo sanca ze dam multicast dvakrat po sebe je mala". Tento nazor mali aj jeho kamarati, ked dostali toho hrdinu.

Po asi dvoch pokusoch mu to vysvetlit som to vzdal, az kym na to casom neprisiel sam.

Roman povedal(a)...

Ja mam pravidelnu skusenost s touto "fallacy". Existuje asi 10% pravdepodobnost, ze pridem rano (na 8:00) nacas na prednasku alebo cvika. V triede nas je okolo 13, takze prichod oneskorenca je vzdy viditelny.

Niektori prednasajuci tiez veria, ze sa sance mojho skorsieho prichodu s opakujucim sa neskorym prichodom len zvysuju.

Taky grectinar to uz vzdal a ma v tom jasno. Asi sleduje politiku. (Nulova pravdepodobnost, ze Ateny zacnu setrit sa nezvysi s opakovaným nalievanim europskych penazi do bezodnej greckej kasy, ani nasimi rastucimi ocakavaniami, ze zacnu konecne setrit..)

Nasa mila latincinarka vsak stale zije vo svete planych nadeji, ze mrtve jazyky budu vzkriesene a ziaci budu dochvilni. Esteze nejde o ziadne velke bubaciky v Monte Carle.. Vzdy vyjadri prekvapenie a rozcarovanie, ze znova meskam a zaroven ocakavanie, ze sa to najblizsie uz nestane. Hmm. Errare humanum est..

Mna to uprimne mrzi, ale inak sa neda.. Aspon teda svojim milym ucitelom pravidelne pripominam, ze hoci ide len o 10% pravdepodobnost, ze pridem nacas, ide vlastne aj o takmer uplnu spolahlivost, ze tam nacas nebudem. A spolahlivost sa predsa ceni.. Ako hovori jedno nemecke prislovie: "regelmäßig zu versagen is auch ein Form der Zuverlässigkeit" (pravidelne zlyhat je tiez forma spolahlivosti)

Charon ME povedal(a)...

Roman ale v tvojom priklade podla mna neide o "pravdepodobnost". Inak ked sa vyskytne "vyznamna" udalost typu ze uz 100x zasebou nepadla sestka alebo ze 90% operacii sa dnes nepodarilo tak mam skor tendenciu predpokladat, ze tento trend bude pokracovat, lebo by to mozno mohlo znamenat ze je nieco vo veci co ovplyvnuje vysledok INAK nahodnej udalosti, napr. ze ta kocka je mozno sfalsovana alebo ze chirurg mal "tazku noc".