piatok 23. marca 2012

Roztrhnúť fľašu zvnútra

Toto sme dnes robili na triednickej hodine:



Krátke vysvetlenie: fľaša obsahovala koncentrovaný peroxid vodíka (okolo 400-500 ml). V hrdle fľaše viselo zhora otvorené papierové vrecúško s manganistanom draselným. Triggering mechanism - dlhý špagát, ktorý prevráti fľašu. Po premiešaní peroxidu s manganistanom sa vo fľaši začne exotermická paseka, pri ktorej sa uvoľní obrovské množstvo plynu (kyslíka) a pary. Keď tlak presiahne kritickú hodnotu, fľašu roztrhne.

Prečo to neskúšajte zopakovať: 1. môže sa stať, že namiesto roztrhnutia fľaše vystrelí štupeľ. Ten môže niekoho trafiť. Zároveň sa z tej pretlakovanej fľaše bez štupľa náhle stane neriadená raketa (na reaktívny pohon), ktorá za seba chŕli chemikálie. 2. Ešte horší scenár by nastal, keby sa vo fľaši nevybudoval dostatočný tlak na jej roztrhnutie. V takejto situácii by sa pokus skončil natlakovanou fľašou s horúcimi chemikáliami a nezodpovedanou otázkou: čo teraz s tým? 3. Najhoršie by bolo, keby sa chemikálie vo fľaši omylom premiešali ešte pri manipulácii s fľašou.
Určite tento experiment neskúšajte zopakovať bez vedenia dospelého človeka, s potrebnými skúsenosťami!

2 komentáre:

sferencik povedal(a)...

Kedysi som hodil PETku plnu vody na ohen. Leziac vo skoro vodorovnej polohe, zapasila prekvapivo dlho - voda ju znutra chladila a tak sa ani neroztopila, ani neprepalila.

Po dlhom otalani povolila. Zvislo hore do vzduchu vystrelil vysoky prud vody. Mini dierka sa vytvorila v mieste, kde bol vo flasi vzduch. (Kedze flasa bola skoro plna, "bublina" vzduchu bola mala; hladina vody vytvarala velmi malu plosku - mozno s priemerom 3 cm. Kedze flasa lezala skoro vodorovne, bolo to nedaleko od vrchnacika.)

Neskusal som to zreprodukovat, ale asi to nie je tazke...

rasťo povedal(a)...

Samo, to je dobry napad, vyskusam :-) S tou vodou to je inak super finta - ja som az teraz nedavno zistil, ze sa da voda vpohode uvarit v papierovom pohari.

No, ked budem najblizsie niekde pri taboraku, tak tu tvoju flasu vyskusam.