utorok 1. októbra 2013

Škola zhora

Vypustiť balón naplnený héliom do stratosféry, nechať ho spraviť pár fotiek matičky Zeme, a potom ho pohľadať niekde v zarastených medziach pri Komárne, alebo ešte lepšie na nejakom zalesnenom úbočí v národnom parku... to by bolo skvelé. Chcelo by to ale investíciu rádovo v stovkách eur, kvalitné plánovanie a niekoľko hodín času. Raz sa na to dám.

Zatiaľ iný odľahčený projekt - navyše taký, čo sa celý dá stihnúť za 1 hodinu. Minulý piatok sme si na Zero seminári vlastnými silami vyrobili vodík. Žiadne bezzubé hélium z obchodu, inertný neškodný plyníček. Horľavý, ľahučký vodík, ako v bájnych vzducholodiach. Naplnili sme ním v priebehu 45 minút tri 60 litrové vrecia. Tajomstvo k takejto rýchlej produkcii je v chémii - nie hydrolýzou, ale chemickou reakciou - kyseliny chlorovodíkovej s hliníkom (super návod).

Potom už len pripnúť 50 metrový špagát, kamerku a išlo sa nad strechy:


Tu si môžete pozrieť viac fotiek.

2 komentáre:

sferencik povedal(a)...

Som rad, ze sa bavite, ale kedy uz zverejnis nejake video, na ktorom sa vam nieco nepodari, aby sme sa pobavili aj my?

Nic zle vam neprajem, ale keby vam vzblkla skola, alebo nejaky student, alebo keby aspon mestski policajti ta predvolali za vseobecne ohrozenie... Spolu s Dusanom. To keby si natocil, to by bola machrovinka!

rasťo povedal(a)...

No inak, som rad, ze sa zatial nikdy nic vazne nestalo, lebo par krat uz mi to nepekne vychrstlo...

Po par skusenostiach mi teraz uz vsetky tie americke videa v ktorych obrazne povedane zapaluju zapalku v azbestovom skafandri pripadaju o nieco menej safety-prehnane a tiez uz teraz zasadne vzdy pri akomkolvek pokuse nosim ochranne okuliare a davam ich tiez studentom.

Aj ten vodik mi inak 2-krat vystrelil stupel a natavil tie hadicky, lebo to bolo plne horucej pary. Tie chemicke reakcie su niekedy hnusoby, nie je to ako ohrievat nieco na sporaku - zrazu sa tam spusti nejaka exotermicka reakcia a to teplo ju dalej katalyzuje a dva deci kyseliny sa vie behom par sekund zmenit na horucu paru...

Kazdopadne, dam vediet, keby nieco :-P