utorok 3. februára 2009

Hudba k smútku, k radosti, k odpočinku

Končí sa skúškové obdobie. Tí systematickejšie pracujúci to zvládli vpohode, my prokrastinátori sme sa potrápili, možno sme ešte niečo potlačili do letného semestra.

Nech už patríte do ktorejkoľvek skupiny, alebo prichádzate z úplne iného prostredia, možno vám spríjemní pár chvíľ hudba, ktorá teraz pomáha mne.

Manu Delago je chlapík (asi Švajčiar?), ktorý hrá na zaujímavom nástroji - hang, alebo hang drum. Keď som prvý krát videl video s týmto nástrojom (vďaka Charonovi), myslel som si, že to je asi nejaký tradičný ázijský inštrument, ale nie je to tak. Tento nástroj bol vyvinutý vo Švajčiarsku pred pár rokmi - v roku 2000! Má nádherný kovový, ale mäkký, prirodzený zvuk. Manu Delago na svojej stránke ponúka niekoľko kompletných kompozícií vo výbornej zvukovej kvalite (asi 35 minút hudby). Krásny zvuk a nenáročná hudba s jasným opakujúcim sa príjemným rytmom ponúkajú priestor pre dobrý odpočinok po ťažkom dni.

Philip Glass je klasik súčasnej americkej hudby. Spolu s Terrym Rileym, Stevom Reichom a Johnom Adamsom tvoria jadro veľmi výraznej a populárnej americkej skladateľskej línie druhej polovice 20. storočia (minimalizmus). Na jeho stránke sa môžete preklikať k playeru, ktorý vám zahrá po tri pesničky z piatich rôznych nahrávok vo vysokej kvalite zvuku. Odporúčam vypočuť si Knee1 z jeho zaujímavej opery Einstein on the Beach. Ak si chcete vychutnať príjemný príliv smútku môžete si pustiť I'm going to make a cake zo sountracku k The Hours.

Keď už som spomenul tých Američanov, na záver ešte jeden link: Art of the States je projekt na podporu svetového povedomia o americkej súčasnej hudbe. Nájdete tu pomerne veľa skladieb rôznych amerických kompozítorov, od "prvého amerického skladateľa" Billingsa, cez spomínaných, až napríklad po "Blue" Gene Tyrannyho - a jeho oddychovo-meditatívnu skladbu, poslednú, ktorej dnes robím reklamu.

Prajem pekné chvíle s hudbou a veľa síl do povinností, ktoré vás čakajú!

2 komentáre:

miriam povedal(a)...

pocuvala som vcera zhodou okolnosti tvoj prvy tip na prijemnu hudbu, manu delago, aj mne dobre padla...

rasťo povedal(a)...

To som rád:-)