štvrtok 11. novembra 2010

Suchý ľad

Neviem ako vám, ale mne "oxid uhličitý" znie tak trochu ako "teroristický útok" alebo "tragická udalosť". Oxid uhličitý (chudáčik) je totiž skleníkový plyn a tak sa na jeho adresu môžete dopočuť veľa kritiky. My sme sa na Zero seminari skúšali zamýšľať nad tým, či je CO2 aj na niečo dobrý. Nuž, keby ho odrazu nebolo, tak príroda nemá ako ukladať do našich potravín teplé slnečné lúče, z ktorých máme energiu, keď sa najeme (fotosyntéza a dýchanie), takže na niečo dobrý asi predsa len bude. A ešte sme sa rozprávali o stromoch "zakorenených" do vzduchu, naučili sme sa, ako sa zlepšiť v zadržiavaní dychu až na 200% bežného výkonu (hrozí pritom odpadnutie... z toho dôvodu sme nezadržiavali dych všetci na seminári, ale len niektorí), a o iných magických veciach.

S tuhým oxidom uhličitým je navyše úžasná zábava. Teplota -78°C je hrozivá, ale nikomu sa nič nestalo, dalo sa s ním pracovať celkom smelo - suchý ľad v podobe malých peliet je celkom bezpečný. Ak sa dostane k pokožke, veľmi rýchlo sa vplyvom vlhka a tepla okolo studenej pelety nasublimuje vankúšik, ktorý vás spoľahlivo odizoluje. Napriek tomu, jesť by som ho neodporúčal.

7 komentárov:

Janci H. povedal(a)...

Rasto? Prezradis, odkial beries pokyny co sa tyka bezpecnosti? Ako vies, na co davat pozor, resp. co je bezpecne a co uz nie? Napriklad pri manipulacii s tymto chladenym CO2, resp. pri tych experimentoch, ktore si nam predviedol... Ako vies, ci nieco hrozi alebo nie? Pri vytvaranie oblaku, pri rakete... Manipulovat s liehom ci inymi latkami.

rasťo povedal(a)...

Ahoj Jano. Dobra otazka. Ked som byval s babkou v starom meste, mali sme jedneho nevidiaceho suseda, ktory prisiel o zrak v chemickom laboratoriu...

Preto si najviac davam pozor na oci (svoje aj zucastnenych). Vzdy nosim ochranne okuliare a v skole ich mali aj studenti. Ja si ich davam dokonca aj ked doma nieco brusim alebo pilim zelezo... cokolvek z coho odletuju triesky alebo horuce kusky, ci rychlo letiaci prach, horiace a vybuchujuce veci...

No a druha zasada bezpecnosti je, ze vzdy treba najprv dobre vediet, co sa chystas urobit a mat to premyslene - aby ta neprekvapilo, ze nieco vzblke alebo tak. Idealne je vidiet videa ako dana vec funguje, potom si to niekolko krat prehrat v hlave, nieco si o tom nastudovat, premysliet o co v tom ide a az potom skusat.

No a posledna zasada je zacat pomaly - napriklad, zo zaciatku som s tym suchym ladom manipuloval v tepelnoizolacnych chemickych rukaviciach, postupne ked som zacal mat cit pre to, ako funguje, som robil aj bez nich. Vzdy treba ale zacat opatrne.

Pri zapalovani liehoveho motoru treba zabezpecit, aby vzdy horelo len to, co chces - nepreliat to, aby sa nechytili ine veci, vzdy zavriet a odlozit flasu s liehom. Proste ostrazitost.

Nedavno sa mi ale tiez stal doma preslap, ked som skusal zapalovat bubliny plnene butanom, a zlakol som sa, lebo plamen sa mi rozhorel len kusok od natlakovanej flasticky s butanom a to keby vybuchlo tak to by sa tazko hladali moje prsty po byte...

Inak doma uz mame hasiaci pristroj, pre istotu som kupil taky maly praskovy:-)

rasťo povedal(a)...

Dostal som od Miriam pod stromcek rozne chemikalie a prave vcera sa mi podarilo spravit taku blbost, ze som prvykrat v zivote naozaj bol vdacny za tie okuliare.

Cize som naozaj neodhadol situaciu (prudka reakcia v prilis malej nadobe, vsetko mi vychrstlo do ksichtu) a bol som stastny, ze mam tie okuliare (peroxid vodika vraj nie je velmi dobry na oci).

Komukolvek, kto toto cita teda naozaj srdecne viac ako kedykolvek doteraz odporucam pouzivat ochranne okuliare alebo stit, ak sa pokusi doma si s niecim poexperimentovat.

Palino Molnár povedal(a)...

Ahoj Rasťo. Kde sa dá kúpiť suchý ľad v menšom ako 3kg množstve ? A ešte otázka, ak do sklennej misy nalejem džús, vložím doň suchý ľad, nechám trochu odpariť, dá sa potom ten džús piť, ako v tomto videu ? http://www.akosatorobi.sk/video/2520/strasidelny-napoj-ako-vyrobit-halloweensky-strasidelny-drink

rasťo povedal(a)...

Ahoj Pali,

ja ked som sa minuly rok hral so suchym ladom, tiez som zarobil zopar pariacich drinkov (jablkovy dzus + suchy lad). Nerozumiem celkom chemii, ale myslim, ze sa tam co2 rozpusta podobne ako v sytenej mineralke, a nemalo by to byt nebezpecne.

Suchy lad som kupil tu:
http://www.suchylad.sk/SUCHY_LAD.html

boli to velmi mili ludia, urcite sa s nimi da dohodnut.

Anonymný povedal(a)...

Ja by som si poprosil pekne ponjížene na stotisíckrát link na hudbu, Ďakujeeeeem. Ig(n)or

rasťo povedal(a)...

Ahoj Igor, autorkou hudby je Émilie Simon, je to hudba z filmu La Marche de l'empereur.