piatok 27. novembra 2009

Prečo listy žltnú a padajú na zem?

Jeseň pani bohatá, farbí listy do zlata... zvykne na jeseň často recitovať moja babka. Anglický folklór má na účel prefarbovania listov a vytváranie ľadových kvetín na oknách postavičku Jacka Frosta.

Prečo sa na jeseň sfarbia listy do červena, do žlta a postupne popadajú na zem a zoschnú?




Pre väčšinu listnatých stromov je v zime nemožné získavať z pôdy dostatok vody na to, aby ňou zásobili listy, z ktorých by sa v suchom zimnom vzduchu rýchlo odparovala. Preto sa ich na jeseň zbavujú. Majú na to takýto mechanizmus: s príchodom jesene sa skracuje dráha Slnka po oblohe. Preto je cez deň menej svetla. Menej svetla znamená spomalenie procesov, ktoré normálne v listoch prebiehajú, a to stromom signalizuje, aby z listov "stiahli" cukor a proteíny, ktoré sú v nich uložené. Vtedy listy prestanú produkovať chlorofyl (to je tá zelená vec, vďaka ktorej vedia fotosyntézovať).

Keď sa z listov vytratí chlorofyl, stratia zelenú farbu a na povrch vypláva ich základná farba - žltá a červená, farba pigmentov založených na karotenoidoch. Tieto pigmenty sú v liste vždy, akurát v slnečných dňoch tieto farbivá prekryl zelený chlorofyl, takže ich nebolo vidieť.

Nakoniec nastúpi enzým, ktorý spôsobuje v liste odumretie tenkej vrstvičky buniek pri základni listu. Takáto tenká vrstvička mŕtvych buniek oddelí každý list od zvyšku stromu. Tá tenká odumretá vrstvička buniek je, samozrejme, veľmi krehká. Trocha vetru alebo dážď už potom list odlomí a pošle k zemi.

Na záver musím dodať, že toto nemám z vlastnej hlavy, ale z jednej z mojich najobľúbenejších knižiek. Asi za 5 korún som ju zhruba pred 10 rokmi kúpil v Levných knihách v českom preklade s názvom Když padají trakaře. Autor sa volá Jerry Dennis.

Žiadne komentáre: