pondelok 4. januára 2010

Srnce a jelene

Dnes sme boli s Miriam na prechádzke z Koliby na Železnú. Pri pohľade na popisy jeleňa a srnca na tabuľke náučného chodníka, ktorý tadiaľ vedie, mi napadla takáto hádanka:

Priemerný dospelý jeleň váži zhruba 200 kg. Priemerný dospelý srnec váži zhruba 21 kg. To znamená, že jeleň je asi tak 9,5-krát ťažší ako srnec. Ak srnec je v kohútiku vysoký približne 70 cm, aký vysoký by mal byť v kohútiku jeleň (predpokladajme, že majú podobnú stavbu tela)? Keďže je 9,5-krát ťažší, mal by snáď merať až okolo 665 cm? Prečo to tak nie je?


Inak, texty na tabuliach tohto náučného chodníka obsahujú dosť veľa prehreškov proti pravidlám slovenského pravopisu (o angličtine pomlčme a oceňme, že to tam je aspoň ako-tak). Tak schválne, skúste nájsť hrubku v texte o Bocianovi čiernom:

4 komentáre:

Janči povedal(a)...

Mozem ja? Mozem ja? :D Hrubku som objavil jednu, dufam ze je jedina ktoru ste objavili aj vy s Miriam.

A co sa tyka tej vysky... Netreba zabudnut na to, ze pri hmotnosti a velkosti jelena, treba uvazovat tri rozmery, nie iba jeden. Jelen je totiz aj sirsi, aj dlhsi. Nielen vyssi. Tym padom, ak maju stavbu tela podobnu, vyska by sa mala vynasobit radovo tretou odmocninou z 9,5, nie 9,5 samotnym. To je 70 x 2,118 = 148,26 cm co uz snad trosku lepsie sedi.

fedoo povedal(a)...

Myslím, že aj ja viem, kde je tá chyba.

A s tým jeleňom je to tak ako to povedal Jan, jeleň je celkovo mohutnejší. Dospelí ľudia môžu mať tiež od 50 do 150 kg a pritom majú približne rovnaké výšky :)

rasťo povedal(a)...

Jan ma pravdu (ale trochu aj fedoo). Nejde o mohutnost, ale o zmatenie rozmerov. Otazka znie tak, ze ako treba "ponatahovat" srnca tak, aby si viacmenej zachoval proporcie a zaroven bol 9,5 krat tazsi (to znamena mal 9,5 nasobny objem).

No, keby sme ho natiahli 9,5-krat do vysky, hmotnost by bola vyriesena, ale proporcie by nesedeli. Tento srnec by vyzeral ako taky ten vysoky mimozemstan s pentelkami namiesto noh.

Teda treba toho srnca nejako natiahnut do sirky, do dlzky aj do vysky tak, aby sa vo vysledku jeho objem "zdevatcelychpatnasobil".

To sa da urobit tak, ze ho natiahneme 2,118-krat do sirky (objem=2,118 nasobok povodneho), potom ho znova natiahneme 2,118-krat do dlzky ((objem=4,485 nasobok povodneho)) a nakoniec este 2,118-krat do vysky (objem=9,5 nasobok povodneho). Vysledny ponatahovany srnec ma pozadovany objem, teda aj hmotnost a ako vidime, do vysky sme ho natiahli 2,118-krat. Teda ma okolo tych 148 cm.

Jelen je malicko zavalitejsi a mohutnejsi, preto nie je v skutocnosti az taky vysoky (do 120 cm v kohutiku).

A bocian sa zivi zabami :-)

Chalmo povedal(a)...

Ako je to s hustotou srnca a jelena?