streda 19. novembra 2008

20Q. (5.6.2008)

Naďabil som na asi už dosť klasickú zábavku, ktorej zábavnosť tkvie v okúzľujúcej presvedčivosti umelej inteligencie založenej na neurónovej sieti. Program 20Q vás vyzve, aby ste si mysleli nejakú vec, zviera,... a potom vám kladie otázky. Väčšinou do zodpovedania tej dvadsiatej vie uhádnuť, na akú vec ste mysleli. To, čo je na tom celom pekné, je, že program založený na neurónovej sieti je schopný učiť sa. Prakticky to znamená, že nepotrebuje, aby mu niekto pre každé možné slovo zadefinoval presný vektor odpovedí, ktoré by určovali toto slovo. Z rôznych (nie nutne stopercentne neprotirečivých) odpovedí sa toto program učí sám. Preto, čím viac ľudí sa s ním túto hru zahrá, tým lepšie sa mu darí hádať. Z tohto dôvodu je lepšie zahrať si hru po anglicky.

Ja som si 20Q vyskúšal so slovkom mitochondria. V českej verzii to neuhádol ani na 28 otázok. Ale v angličtine ma 20Q očaril, mitochondriu uhádol, napriek tomu, že som mal tri odpovede inak ako to videl on. Inak, hrať takúto hru s blízkym človekom môže do vášho vzťahu vniesť nečakanú dynamiku. S Miriam sme sa dnes prechádzali po Prievoze a ona hádala mitochondriu. Veľmi zaujímavé a rozdielne medzi skutočnou inteligenciou a umelou inteligenciou bol systém otázok. Teda, ten program má určite premyslenú stratégiu. Ale dojem je taký, že zatiaľčo Miriam sa k odpovedi blížila postupne - každou otázkou zmenšovala okruh možností - 20Q sa pýtal doradu rôzne kuriózne veci, a potom zrazu dal správnu odpoveď. Ako keby človek mal skôr prístup zlepšovania aproximácie, kým tento systém umelej inteligencie zas pristupoval k problému akosi kombinatorickejšie.

Odporúčam kliknúť si na 20Q a trochu sa nechať očariť. Ak viete po anglicky, určite si pozrite radšej anglickú verziu. Vyhnete sa tak otázkam typu Je to těžší než 0,5 kg másla? :-) (Odhadujem, že pôvodná, anglická verzia otázky asi znela, či je to väčšie ako libra masla...)

Žiadne komentáre: