streda 19. novembra 2008

logické úlohy a hádanky. (5.3.2007)

pred rokom som si vymyslel zábavu na nudné prednášky zo štatistiky a z maticového počtu. začal som riešiť logické hádanky. zistil som, že základom pre vyriešenie ťažkých úloh je nevzdať to hneď ako to človek prečíta. nejedno riešenie sa mi vynorilo až po pár dňoch. z prednášok som si veľa neodniesol, nakoniec to boli pre mňa dve najhoršie skúšky (moja chyba), ale vyriešil som veľa zaujímavých úloh. ponúkam tu zbierku niekoľkých logických úloh, najmä prvých zopár je veľmi fajn. uvádzam aj adresy, z ktorých som ich pozbieral. zadania sú v angličtine.

logicke_hadanky.doc

5 komentárov:

Radoslav Harman povedal(a)...

Nudná prednáška zo štatistiky vravíš? :-))) Tak aspoň pošli niektorú/é z tých pekných logických úloh do našej súťaže na QEDe.

Inak super farbu si si zvolil na pozadie; trochu ako metalýza. Pekné.

rasťo povedal(a)...

Vysvetlím nematfyzákom, že Radoslav Harman je vynikajúci učiteľ štatistiky na našej fakulte (toto nie je nijaké šplhanie, ja nemám so štatistikou nič spoločné, Harmana mi vychválili kolegovia informatici, ktorých učil :-) a všetkým odporúčam navštíviť jeho blog Q.E.D. Je to naozaj veľmi dobrý blog. Takže ma nesmierne teší pochvala od takejto autority :-)

No a do súťaže sa plánujem zapojiť s jednou úlohou z časopisu Elektrón z roku 1989, ktorý mám u starej mamy v Banskej Bystrici, snáď sa k tomu do konca roka dostanem :-)

Radoslav Harman povedal(a)...

Ale Rasťo, nepreháňaj.

Inak ten Toplist counter robí aj mne rovnaké chyby. Občas sa im akosi "resetne" počítadlo návštev za týždeň, alebo niektoré dni úplne vynuluje a podobne. Nie je to práve najspoľahlivejšia služba.

Na tú úlohu z elektrónu sa teším; elektrón si aj ja dobre pamätám. Napríklad si pamätám ako som v ňom prvýkrát čítal o úžasnej novinke, CD-čkach, ktoré vraj v budúcnosti nahradia magnetofónové pásky...

Anonymný povedal(a)...

Ahoj..Tak ty si chodil na GJH vravíš?? Chystám sa tam tento rok na prijímačky na 5-ročné s výučbou romistiky...Nevedel by si mi, prosím ťa, poradiť na čo by som sa mala pripraviť?? A je to ozaj taká dobrá škola ako píšeš??
Ďakujem... A dúfam, že neotravujem..:)

rasťo povedal(a)...

Ahoj. Áno chodil som na GJH, a myslím si, že je to dobrá škola. Je tam na úrovni výučba - hlavne angličtina, matika, informatika, dejepis a biológia. Hoci - iste sa veci učia dobre aj na iných gymploch.

Ale GJH má podľa mňa veľmi osobitú a cennú kvalitu - že tam majú študentov radi. Sú tam pomerne dobré vzťahy s učiteľmi. V piatok poobede sme ostávali v škole do neskorého popoludnia, varili sme si čaj a rozprávali na rôzne témy a tak. Samostatnou kapitolou sú stanovačky a výlety - tie tam majú vďaka niektorým učiteľom výbornú tradíciu. Super je tiež filmový klub.

Tak dúfam, že sa tam dostaneš a že ťa to tam nesklame :-)

Čo sa týka prijímačiek na tú romistiku, neviem si predstaviť, čo tam je treba. Budem však na GJH o pár dní (kvôli praxi), tak sa môžem spýtať a napíšem.